بلاگ

انواع پایه چراغ روشنایی

انواع پایه چراغ روشنایی

پایه چراغ روشنایی

پایه چراغ روشنایی – اهمیت پایه چراغ و کاربرد آن چیست؟ تامین نور در تک تک ساختار شهری ازجمله ساختمان‌ها، خیابان‌ها و اتوبان‌ها، پارک‌ها و فضاهای سبز و… بسیار مؤثر است. میتوان گفت هیچ کدام از فضاهای شهری هم بدون نورپردازی کامل نیستند.این فقط جنبه بصری قضیه است، کاربرد دیگر و شاید مهم‌ترِ انواع پایه چراغ روشنایی، امنیتی است که به واسطه آن پدید می‌آید.

پایه چراغ روشنایی پارکی و خیابانی چیست؟

پایه چراغ روشنایی، به سازه‌ای فلزی گفته می‌شود که به همراه پروژکتور و چراغ، برای تأمین نور معابر شهری،خیابان‌ها و بیرون شهری (اتوبان‌ها، بزرگراه‌ها)، فضاهای باز مثل پارک‌ها و بوستان‌ها، مجتمع‌های مسکونی و صنعتی و… استفاده می‌شود. پایه چراغ با اسامی دیگری مثل پایه‌ چراغ روشنایی خیابانی، پایه‌ چراغ روشنایی پارکی، پایه‌ چراغ روشنایی گالوانیزه، پایه روشنایی معابر و پایه‌ چراغ برق و حتی تیر برق هم شناخته می‌شود.

پایه‌های چراغ خیابانی به‌طور کلی، اجزای ساختاری هستند که برای ایجاد پایداری و پشتیبانی از نورهای خیابانی طراحی شده‌اند. آنها به‌شکل یک لنگر عمل می‌کنند تا روشنایی خیابان را در جای خود محکم نگه ‌دارند و از تاب خوردن یا واژگون شدنشان در اثر نیروهای خارجی مانند باد، آب و هوا یا ضربه‌های تصادفی ممانعت به‌عمل آورند.

در نظر داشته باشید که پایه چراغها، دائماً در معرض آفتاب مستقیم، باد، بارندگی، نوسان دما و… قرار دارند، پس باید جنس و اتصالات مقاومی داشته باشند. برای اطمینان از استحکام پایه‌های روشنایی، ستون اصلی پایه چراغ روشنایی را به‌وسیله بِیس پلِیت و بولت به فونداسیون متصل می‌کنند؛ سپس با جوش دادن لچکی‌ها به محل اتصال بیس پلیت و ستون پایه، این اتصال را تقویت می‌کنند. این محصول می‌تواند بسته به کاربریشان، از 2 تا 15 یا حتی در مواردی 18 متر، ارتفاع داشته باشند.

جنس و پوشش پایه چراغ روشنایی

همان‌طور که قبلاً هم به آن اشاره کردیم، با توجه به اینکه پایه‌ چراغ خیابانی، در معرض تمام اتفاقات محیطی و آب و هوایی قرار دارند، باید جنس، پوشش و اتصالات مقاومی داشته باشند. از پوشش گالوانیزه گرم برای ایجاد این استحکام و مقاومت در برابر اکسید شدن یا هر آسیب احتمالی دیگری استفاده می‌شود. گالوانیزاسیون یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین روش‌های مقاوم کردن فلزات نسبت به آسیب‌های خورنده محیط است.

پایه‌های چراغ روشنایی که از جنس فولاد ST 37 (قابل تغییر بر اساس سفارش مشتری) هستند، به‌طور کامل با لایه‌ای از روی پوشانده می‌شوند تا در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی مقاوم شوند. در نهایت برای ایجاد جذابیت بصری و ایجاد تناسب نسبت به کاربری پایه، از رنگ اپوکسی یا رنگ الکترواستاتیک استفاده می‌شود..

انواع پایه چراغ روشنایی

ساخت پایه چراغ روشنایی در دو نوع اصلی لوله‌ای و چند وجهی انجام می‌شود. پایه‌های لوله‌ای، سطح مقطع گرد دارند و پایه‌های چند وجهی، در اشکال 6، 8 یا 12 وجهی تولید می‌شوند. طراحی و ساخت پایه چراغ چه لوله‌ای و چه چند وجهی، بر اساس فاکتورهایی مثل سرعت باد، آب و هوا، میزان نور مورد نیاز و… انجام می‌گیرد. در نهایت تفاوت ظاهری اصلی بین مدل‌های متفاوت پایه‌ها در براکت به‌چشم می‌خورد.

براکت یا دستک نگه دارنده پروژکتور، در بالای پایه چراغ خیابانی قرار می‌گیرند و می‌توانند یک طرفه ( برای کنار خیابان یا مسیر) یا دو طرفه (برای وسط بلوار) باشند. نصب هد با اشکال و طول‌های متفاوت بر پایه‌ها میسر است. سازه‌های ساده بیشتر برای خیابان‌ها، اتوبان‌ها و جاده‌ها استفاده می‌شوند.

پایه چراغ پارکی

به چراغ‌هایی که برای تأمین روشنایی پارک‌ها و فضای سبز استفاده می‌شوند، پایه چراغ پارکی گفته می‌شود. پایه‌ چراغ پارکی به دلیل تأثیر زیادی که در زیباسازی فضای شهری و محیط دارند، در مدل‌ها و رنگ‌های متنوعی ساخته می‌شوند، این محصول، در فضای سبز مجتمع‌های مسکونی یا ادارات استفاده می‌شود.

پایه چراغ روشنایی پارکی گلزار

پایه چراغ دکوراتیو

 پایه‌ چراغ دکوراتیو، نوع دیگری از پایه‌های روشنایی هستند که جنبه تزئینی در آن‌ها بیش‌تر مد نظر قرار می‌گیرد. این پایه‌ها معمولاً ارتفاع زیادی ندارند و برای محیط‌هایی مثل باغ یا باغچه و فضاهای کوچک‌تر استفاده می‌شوند. در ساخت پایه‌های دکوراتیو از فلزات دیگر مثل آلومینیوم هم استفاده می‌شود.

پایه چراغ دکوراتیو - پایه چراغ - چراغ روشنایی - چراغ خیابانی

انواع مختلف پایه چراغ روشنایی (معابر و خیابانی)

انواع مختلفی از پایه‌های چراغ خیابانی وجود دارد که هر کدام برای برآوردن نیازهای خاص و شرایط محیطی طراحی شده‌اند:

  1. پایه‌هایی که در داخل زمین نصب می‌شوند
  2. پایه‌های لنگری
  3. پایه‌های دالی شکل
  4. پایه مخروطی

کاربرد انواع پایه‌ چراغ‌های روشنایی

مزیت پایه چراغ روشنایی نسبت به برج‌های نوری در نوع کاربری آن‌ها مشخص می‌شود. برج‌های نوری به دلیل ارتفاع زیادی که دارند، سطح وسیعی را روشن می‌کنند، اما پایه‌های‌ روشنایی به دلیل تمرکز بیش‌تر نور، برای تأمین نور مسیرها و فضاهایی با عرض کم و طول زیاد، مناسب‌تر هستند. کاربری‌های انواع پایه‌ چراغ روشنایی تامین نور فضاهای زیر است:

  • معابر و خیابان‌ها
  • جاده‌های اصلی و فرعی و اتوبان‌ها
  • پارک‌ها و فضای سبز
  • ورزشگاه‌ها و فرودگاه‌ها
  • پارکینگ‌ها و مراکز خرید
  • مجتمع‌های مسکونی و صنعتی

انواع دکوراتیو پایه‌ها هم، همان‌طور که گفته شد در باغ‌ها و فضاهای کوچک‌تر و شخصی‌تر استفاده بیش‌تری دارد.

اتصالات پایه چراغ روشنایی

استحکام اتصالات پایه‌ چراغ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند، به همین دلیل پایه‌ چراغ را در دو مرحله نصب می‌کنند. مرحله اول اتصال پایه به فونداسیون به‌وسیله بِیس پلِیت و بولت، و سپس تحکیم این اتصال توسط جوش دادن لچکی در مرحله دوم. لچکی یک فلز مثلث یا مستطیل شکل است که به تقسیم فشار و افزایش استحکام در اتصلات پایه‌ها کمک می‌کند. معمولاً از لچکی مثلثی به‌دلیل ایجاد مقاومت بیش‌تر استفاده می‌شود.

  1. بیس پلیت: قسمت زیرین پایه که روی زمین یا فونداسیون قرار دارد.
  2. پیچ‌های لنگر: پیچ‌های فولادی در صفحه پایه قرار می‌گیرند و به‌صورت عمودی گسترش می‌یابند تا قطب را محکم کنند.
  3. میلگردهای آرماتور: میلگردهای فولادی اضافه‌شده در داخل بتن هستند تا استحکام بیشتری به‌وجود آورند.
  4. فونداسیون بتنی: پی معمولا از بتن ساخته می‌شود پایداری و پشتیبانی را فراهم می‌کند.
اتصالات پایه چراغ روشنایی | Base-plate | پایه چراغ | چراغ روشنایی

بیس پلیت چیست؟

بیس پلیت یا صفحه زیر ستون، یک صفحه مسطح از جنس فولاد است که در واقع اِلِمان واسط بین ستون و بتن یا فونداسیون است. مقاومت فولاد از بتن بیش‌تر است، به همین دلیل از بیس پلیت استفاده می‌شود تا با افزایش سطح تماس، فشار وارده توسط ستون پایه چراغ روشنایی را کاهش دهد و تعدیل کند. اگر از بیس پلیت استفاده نشود، پایه چراغ درون بتن فرو می‌رود.

بولت چیست؟

بولت یا میله مهار، ابزار اتصال صفحه زیر ستون یا همان بیس پلیت، به فونداسیون است. جنس، قطر، تعداد و آرایش بولت‌ها در تعیین میزان مقاومت آن‌ها دخیل هستند، پس انتخاب نوع بولت برای اتصالات یک روند بسیار دقیق و حیاتی خواهد بود

اشتراک گزاری:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *